ПРОГРАМА для загальноосвітніх навчальних закладів ПРАВОЗНАВСТВО 10–11 КЛАСИ

Процес розбудови правової держави, заснованої на верховенстві права та пріоритеті прав і свобод людини, формування громадянського суспільства в сучасній Україні потребує виховання компетентних, відповідальних, свідомих громадян. Школа має дати молоді не тільки правові знання, а й сформувати вміння, навички, життєву позицію, компетентність, яких потребує демократичне громадянське суспільство. Завдяки новим підходам до змісту освіти та комунікації між вчителем і учнями в навчальному процесі, за умов спеціально спрямованої системи навчально – виховної роботи школа повинна перетворитись у зразок демократичного правового простору.

Реформування й удосконалення системи державних органів, що відбувається на даному етапі, спрямоване на дотримання принципів верховенства права, поділу влади, відповідальності держави та її апарату перед людиною і громадянином за свою діяльність. Політичні і економічні зміни та процеси у житті держави Україна зумовлюють переоцінку шкали пріоритетів та цінностей у суспільному світосприйнятті. На перший план висуваються такі цінності як людина, її права та внутрішній (духовний світ). Важлива роль у такій трансформації суспільства відводиться, насамперед, юридичній освіті, яка формує правову культуру та свідомість людей, перетворюючи ідеали добра, законності та справедливості в мотиваційні чинники їхньої поведінки.

Активна законотворча діяльність в Україні та впровадження на рівні держави соціальних і економічних програм і новітніх технологій обумовили більш високі потреби у фахівцях за спеціальністю правознавство.

Перехід до ринкової економіки призвів до зростання вимог до юридичних кадрів. На сьогоднішній день в Україні існує гостра потреба на висококваліфікованих юристів. Система правової освіти має спрямовуватися на те, щоб майбутні покоління юристів не розчарували своїх співгромадян низьким рівнем знань, невмінням застосовувати правоохоронні процедури, складати юридичні документи тощо.

Пропонований варіант програми курсу за вибором “Правознавство” для профільних класів навчальних закладів значною мірою орієнтований саме на реалізацію цих завдань.

Курс розрахований на викладання в 10-11-тих класах профільних навчальних закладів і робить можливим поглибити знання учнів з однієї з найважливіших для життя в демократичному суспільстві наук – правової, і, таким чином, повноцінно завершити певну систему правової освіти школярів.

Мета курсу “Правознавство” – формування в учнів розуміння права як відкритої системи, що базується на невід’ємності суспільства від держави, законів від повсякденного життя. Право представлене в курсі елементом цілісного світу, що складається з понять, переживань і практичних дій. Курс спрямований на розвиток правової і громадянської компетентності, відповідних ціннісних орієнтирів, умінь, навичок школярів.

Завдання курсу, що забезпечують реалізацію мети, передбачають створення умов для:

Курс   сприятиме розвиткові в учнів умінь та навичок:

Особливості, структура та зміст програми з правознавства

Пропоновану програму з правознавства для 10-11 профільних класів укладено, виходячи з цілей, вимог і змісту навчання правознавства у школі, закладених у Державному стандарті освіти (освітня галузь “Суспільствознавство”) та відповідно вимог до профільної школи. Програмою передбачено вивчення курсу “Правознавство” в 10-11-х профільних класах старшої школи. Курс розглядається як складова змісту освітньої галузі “Суспільствознавство” і побудований на відповідних теоретичних і наукових засадах.

Програмою передбачено поглиблене вивчення тем у порівнянні з рівнем програми за стандартом. Курс “Правознавство” структурований за такими загальними змістовно – тематичними блоками: блок І – «Основи теорії держави і права України»; блок ІІ «Основи публічного права»; блок ІІІ «Основи приватного права».

Програма курсу розрахована на два роки навчання (3 години на тиждень). Курс охоплює основні питання теорії держави і права і побудований за галузями права у відповідності та на основі чинного законодавства України станом на липень 2010 р.

У 10-му класі вивчатиметься Конституційне право України у кількості 34 годин, а також передбачено години на підсумкове узагальнення, повторення та резервний час. Блок І навчальної програми «Основи теорії держави і права» (10 клас) не змінювався за змістом і навчальними годинами (див. видання: Ратушняк С., Ремех Т. Правознавство. Програма для профільних класів загальноосвітніх навчальних закладів. – ПП «Вікторія». – 2009. – 95 с.).

 

Переглянути всю програму

Напишіть відгук

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.


Правовий календар подій

1 березня Всесвітній день цивільної оборони
8 березня Міжнародний жіночий день
9 березня День народження Тараса Шевченка
15 березня Всесвітній день захисту прав споживачів
18 березня День працівника податкової та митної справи України
21 березня Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації
4 квітня Обережно – міни! (Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням)
5 квітня Перша конституція
11 квітня
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів
18 квітня
Міжнародний день пам’яток та історичних місць
26 квітня
Міжнародний день інтелектуальної власності
Міжнародний день пам’яті Чорнобиля