Умисне вбивство, вчинене на замовлення

У ст.3 Конституції України зазначено, що «людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя». У ст.27 Конституції України зазначається, що «обов’язок держави – захищати життя людини » [1;6,15]

Побудова демократичної правової держави суттєво гальмується серйозним загостренням криміногенної обстановки, зростанням рівня злочинності. Злочинність як соціальний феномен характеризує одну із граней життя суспільства, один із параметрів, що відображають стан життєдіяльності соціального організму на сучасному етапі історичного розвитку. Стан злочинності дозволяє продіагностувати протиріччя, диспропорції суспільного організму. Такі можливості з’являються при аналізі причин насильницької злочинності. Адже рівень насильницької злочинності, що виступає показником рівня цивілізованості суспільства, дозволяє оцінити ступінь ефективності існуючого у суспільстві соціального устрою, а також визначити рівень гуманності існуючої в суспільстві системи суспільних відносин. [2;6-7]

Дослідженню питань, повязаних з умисними вбивствами, вчиненими на замовлення, присвячені роботи таких вчених: П.П. Андрушко, В.І. Бояров, В.Т. Дзюба, П.В. Кобзаренко, М.Й. Коржанський, М.І. Мельник, В.О. Навроцький, В.В. Скибицький, В.В. Сташис, Є.В. Фесенко, А.О. Шульга, С.С. Яценко та інші.

Безумовно, названі дослідники сприяли вивченню і розв’язанню проблеми кримінально – правової характеристики замовних вбивств. Однак, на сьогоднішній день основні теоретичні положення щодо даної характеристики цього виду злочину все ще залишаються недостатньо з’ясованими та дискусійними.

 

Науково – дослідницька робота
учениці 11 класу
Рівненського економіко – правового ліцею
Місковець Анастасії Валеріївни
Науковий керівник:
Прокопчук Сергій Юрійович
,
вчитель правознавства РЕПЛ

Переглянути роботу

Напишіть відгук

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.


Правовий календар подій

1 березня Всесвітній день цивільної оборони
8 березня Міжнародний жіночий день
9 березня День народження Тараса Шевченка
15 березня Всесвітній день захисту прав споживачів
18 березня День працівника податкової та митної справи України
21 березня Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації
4 квітня Обережно – міни! (Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням)
5 квітня Перша конституція
11 квітня
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів
18 квітня
Міжнародний день пам’яток та історичних місць
26 квітня
Міжнародний день інтелектуальної власності
Міжнародний день пам’яті Чорнобиля