Школярам про податки

Старшокласники у цьому навчальному році отримали новий предмет – “Основи податкових знань”. Освітяни кажуть, що курс не є обов’язковим для вичення, однак його рекомендуватимуть викладати в закладах економічного профілю. Поки що розробили програму лише для учнів дев’ятих класів. Навчальний посібник, за яким опановуватимуть нову дисципліну, презентували сьогодні в Рівненському економіко-правовому ліцеї.


На Рівненщині перший урок з основ податкових знань провели в стінах економіко-правового ліцею. Девятикласники записують в зошит невідомі визначення, адже складна податкова наука досі була справою дорослих. У Міністерстві доходів і зборів вважають, що до податкової культури слід привчати з шкільної лави. І тому вже цього року в навчальній програмі на один предмет побільшає. Але опановуватимуть його поки що не всі.

Ігор Скоріков, начальник Головного управління Міндоходів у Рівненській області: “Це ініціатива Міністерства доходів і зборів. І тому це перший підручник, який на сьогодні є для 9 класу. Розробляється підручник і для 10-11 класів. Ще буде ціла програма.”

Самі ж ліцеїсти нововведенням зацікавились. Ірина – майбутній економіст. Тому каже, що підручник для неї зрозумілий та цікавий. Однак аж надто заглиблюватися в податкове законодавство дівчина поки що не планує.

Ірина Джунусова, учениця 9 класу: “Я вважаю, що основи податкових знань потрібні, але не в дуже детальному викладі. Тобто вони потрібні щоб ти знав які сплачувати податки, де і коли, і що буде, якщо ти їх не сплатиш. От я вважаю, що треба знати.”

Головний освітянин області, Григорій Таргонський, погоджується, що сьогодні школярам вчитись непросто. Саме тому основи податкових знань – це спецкурс і вивчатимуть його за бажанням. Насамперед він рекомендований закладам економічного профілю

Григорій Таргонський, начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА: “Навчальна програма з одного боку видається заскладною. Проте не обов’язково щоб всі рекомендовані програми і предмети вивчалися. За напрямками це визначатимуть навчальні заклади разом з педагогічними радами: впроваджувати чи не впроваджувати, в тому числі і цей курс.”

На Рівненську область виділено понад 35 тисяч підручників. Як запевняють чиновники – цього більш ніж достатньо, і батькам не доведеться їх докуповувати. Предмет викладатимуть один раз на тиждень. Вчителі, які цим займатимуться, пройдуть необхідну підготовку.

Ірина Михалевич, Сергій Габрилевич.

Одна відповідь до “Школярам про податки”

  1. Анонімний коментує:

    Наша Іра “зірка” екрану.

Напишіть відгук

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.


Правовий календар подій

1 березня Всесвітній день цивільної оборони
8 березня Міжнародний жіночий день
9 березня День народження Тараса Шевченка
15 березня Всесвітній день захисту прав споживачів
18 березня День працівника податкової та митної справи України
21 березня Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації
4 квітня Обережно – міни! (Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням)
5 квітня Перша конституція
11 квітня
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів
18 квітня
Міжнародний день пам’яток та історичних місць
26 квітня
Міжнародний день інтелектуальної власності
Міжнародний день пам’яті Чорнобиля